Stravování  po adjustabilní bandáži žaludku

Na začátku bych ráda zdůraznila individuálnost dietních opatření, která jsou dána dal±ími diagnózami klienta, individuální preferencí jednotlivých potravin a dostupností sortimentu v jednotlivých oblastech. Nezanedbatelná je finanční stránka jednotlivce i roční období. V±echno se zohledňuje v individuálním pohovoru s nutričním terapeutem Obezitologického centra.

V dne±ní době nabízí bariatrická chirurgie různé možnosti operačního ře±ení morbidní obezity. Stravování, které tady uvádím je vhodné jak pro  neadjustabilní, tak i v dne±ní době nejčastěji prováděnou adjustabilní bandáž žaludku. Není vhodné např. po malabsorpčních operacích.

 

      Je nutno dodržet energetickou hodnotu stravy za den - 50 - 55% sacharidy

-       15 - 20% bílkoviny

-       do 30% tuky / v±echny druhy/

Při denním energetickém příjmu 6150 kJ je to 175g S, 50g T, 75 gB.

 

Stravování po adjustabilní bandáži žaludku můžeme rozdělit:

 

Fáze před operací

 

-      zhubnutí

-      změna životního stylu

-       různé druhy redukčních diet podle individuální inventorní analýzy / snížení o 20% stávajícího energetického příjmu po zhodnocení energetického výdeje/

a, standardní redukční dieta - 5000kJ, 6150kJ - dieta č.8 ve zdravotnickém zařízení. 7400 - 8000kJ - u klientů s vysokým počátečním energetickým příjmem /EP/

b, VLCD - velmi přísné redukční diety - 4200kJ, 2500kJ, které musí být pod lékařským vedením.

 

první den po operaci

- jen voda, čaj

-       pijte po malých dou±cích, mezi dou±ky 1 - 2 min. vyčkejte

-       nepijte najednou více než 100ml

-       pijte čaj neslazený, minerálky nejsou vhodné

-       mezi dou±ky dělejte přestávky nejméně 10 min.

-       celkový příjem tekutin by neměl být niž±í než 2 - 2,5 l /24hod

 

2 - 6 den po operaci

- tekutá strava

 

pijte pomalu po malých dou±cích

-       nepijte najednou více než 200ml

-       vhodné jsou ovocné nebo zeleninové ±>ávy - rajčatová, mrkvová, pomerančová

-       doplňky stravy např. různé druhy Nutridrinků, podle toho co potřebujeme ve stravě doplnit.

-       čisté vývary - přes velmi jemné síto přecedit

-       1 porce 200ml

 

7 - 13 den po operaci

- ka±ovitá strava

/Mletí, mixování, strouhání po uvaření nebo du±ení/

 

-     dodržovat pokyny pro pití uvedené vý±e

-      pít 5 - 15 min před začátkem jídla, po jídle pít až za hodinu

-     nepijte během jídla.

 

JÍDLO JE NUTNO DOBŘE POKOUSAT, JE NUTNO JÍST NEJMÉNĚ 20'.

 

Sortiment: 

 

Mlýnské a pekárenské výrobky:

 

 nevhodné celozrnné pečivo - pečivo s hrubými zrny, sladké pečivo, ovesné  vločky tedy i müsli v jakékoliv formě.

 

Vhodné 50g star±í pečivo tmavé - ale bez zrn, ne čerstvé

 

OVOCE, ZELENINA

 

Nevhodná zelenina:

chřest, brokolice, pórek, zelí, kapusta, zelená fazolka, starý květák, lu±těniny, kedlubna, reveň, ředkev, ředkvička, rebarbora, cibule, česnek

 

Vhodná zelenina: 

  150g mrkev, ±penát, rajče - bez slupek a zrníček, cuketa, dýně, tykev, v men±í dávce celer a petržel, v±echno vařené, du±ené nebo strouhané.

 

Nevhodné ovoce: 

V±echno s pecičkami, tře±ně, hrozny, hru±ky, pomeranče, grapefruity, kiwi

  

Vhodné ovoce: 

100g strouhaná jablka, meruňka, broskev - bez slupky, ½ banánu

 

Mléko, mléčné výrobky

 

Podle individuální sná±enlivosti - nízkotučné jogurty 150g, tvaroh odtučněný 50g, tvarohové pomazánky, cottage nebo tofu 50g, 2dcl odtučněného kakaa, 2dcl bílé kávy ne černé, mléko nízkotučné

Sýry - 50g nízkotučné jenom tavené, nevhodné tvrdé sýry

 Ostatní

Složení oběda: 

Polévky - 200ml, pasírovaná zeleninová - ne s kousky zeleniny, pasírovaná mrkvová, vývar z hovězího masa, pasírovaná ±penátová

Přílohy - 200ml - 130 ml vařených brambor nebo bramborové ka±e s nízkotučným mlékem.

 

Nevhodné:  těstoviny, rýže, knedlíky, lu±těniny

a k tomu 50ml masa libového a 2 lžičky rozmixované zeleniny

 

Rozmixované maso - 50g po úpravě, vařené nebo du±ené, nesmí být pečené

/ kůrka / preferujte drůbeží, telecí maso před vepřovým a hovězím - hrub±í vláknina, maso musí být bez kůže, ±lach, křupek, ryby ne, maso nesmí být na kousky ale musí být mixované.

 

Koření - bylinky - tymián, badyán, oregáno, rozmarýn, majoránka, bazalka, v men±ím množství kari koření, vegeta, drcený kmín

Nevhodné koření - chilli, feferónky, kmín celý, pepř, bílý pepř, worchestr, sojovka, maggi, paprika pálivá.

 

Uzeniny - vyloučit

1 vejce občas - polenta, vaječné sedlina

 

Volný tuk - 10g rostlinného másla / Flóra, Rama, Perla /  nebo oleje / slunečnicový, z obilních klíčků, olivový /

Nejlep±í je nesladit, ale pro toho kdo se sladké chutě nedokáže vzdát jsou vhodná nízkoenergetická umělá sladidla.

Nevhodné potraviny: mléčné výrobky s vy±±ím obsahem tuku / smetanové jogurty nad 3%, sýry nad 30%, mléko plnotučné/, tučná masa - hovězí prorostlé, bůček, uzené maso, ±kvarky, sádlo, v±echny druhy oří±ků, su±ené ovoce, humr, kalmary, sleď, makrela, hranolky, smažené brambory, alkohol, fíky, datle, mák, příli± studené nebo teplé jídla a nápoje, zmrzliny, mražené krémy, sladkosti, smetana, ±lehačka.

 

14 - 30 den po operaci

Ovoce, zelenina

-       můžeme pomalu zařazovat bobulové rozmačkané ovoce v men±í dávce a to spí±e např. do jogurtu, tvarohu mixovaného apod.

-       zelenina - ve±kerá nenadýmavá, je±tě bez slupek a zrníček

Mléko, mléčné výrobky

- to stejné jak je uvedeno vý±e, jen již je možno zařadit tvrdé sýry s obsahem su±iny do 30% pokrájené na malé kousky.

 

Uzeniny

- občas nadrobno pokrájenou drůbeží nebo krůtí ±unku v maximální porci 50 gr.

 

Maso

- pomaly zařazovat ryby du±ené, pečené v alobalu, mikrovlnce, páře, možno s výhodou využít rybích pomazánek na bázi nízkotučného tvarohu s preferencí ryb ve vlastní ±>ávě samozřejmě v porci maximálně 50gr.

 

Přílohy

- již pomalu zařadit těstoviny - rozmačkané.

 

Jinak pro ostatní sortiment platí to co je uvedeno vý±e.

 

Měsíc po operaci

 Normální strava v men±ích porcích, již z příloh pomalu zařadit rýži, lu±těniny ve velice malé dávce 50 g v hotovém stavu, zřídka je možno zařadit knedlík, který je nutno pečlivě pokousat. Je nutno přihlížet na energetický příjem, denzitu stravy a přihlížet na možné dal±í dietní opatření plynoucí z dal±ích komplikací morbídní obezity / Diabetes mellitus, DNA, Warfarin atd /.

 

Nezapomínejte na nevhodné potraviny uvedeny vý±e a dodržování pitného režimu s důrazem na nevhodnost slazených a sycených nápojů a samozřejmě alkoholu v jakékoliv formě, lu±těniny konzumovat v men±í dávce dle individuální sná±enlivosti

 

Úprava - podu±ení, povaření, nesmažit, maso a tvrdé sýry nakrájené na kousky.

Ovoce a zelenina 

Vhodné ovoce:

Broskev, meruňka, ±vestky, jablko, ananas, nektarinka, mi±pule, renglody, slivy, mango, mirabelky, kompoty neslazené nebo slazené nekalorickým sladidlem.

 

Nevhodné ovoce:

Citróny, pomeranče, grepy, mandarinky, granátové jablko, rybíz, angre±t, brusinky, datle, fíky, avokádo, hrozny, hru±ky, jeřabiny, kiwi, papája, tře±ně, vi±ně,  su±ené ovoce, ostružiny, limetky, klementínky, klikve

Optimální porce - 2 porce za den - 1 porce 150g strouhané jablko, 1 vět±í broskev

Vhodná zelenina:  

mrkev, brambory, brokolice, cuketa, čekanka salátová, kedlubna, kopr, květák, lilek, mangold, meloun, okurka nakladačka, okurka salátová, paprika, patizon, pastiňák, dýně, tykev, rajčata, zelené fazolky, hlávkový salát, ledový salát, římský salát, ±penát, tapinambury

 

Nevhodná zelenina:  

Kapusta, zelí, celer, cibule, česnek, černý kořen, červená řepa, fenykl, křen, kukuřice, pórek, reveň, ředkev, ředkvičky, řeřicha, petržel, pažitka, chřest, feferónky, brukev, kadeřávek, nakládaná sterilovaná zelenina, sojové výhonky, olivy, výhonky vojtě±ky, potočnice

 Optimální porce - den 6150 kJ - 300 - 500g / den - 100g 1 porce = 3 porce za den ke  každému hlavnímu jídlu

 

Mléko, mléčné výrobky: 

Vhodné:

Odstředěné mléko, tatra light, Stabilka, nízkotučné sýry, nízkotučné jogurty, odtučněný tvaroh, nízkotučný Actimel, nízkotučné jogurtové nápoje, nízkotučný kefír, podmáslí 2%,

- sýry - Cammembert, Eidam 20%, 30%, Madeland 30%, Tylžský sýr - 20%,, Stříbrňák 30%, Gervais, Lučina Linie 40%, Apetito linie, nízkotučné Lipno, Maratonec 26%, Veselá kráva ±tíhlá 28%, Vital - tavený sýr s kořenovou zeleninou 26%, Reletavský nízkotučný sýr fit 29%, Tofu natural, Tofu zeleninové.

Optimální porce pro den 6150kJ - 50g sýra, 125g jogurtu, 2dcl 0,5% mléka nebo kefíru nebo podmáslí, 100g odtučněného tvarohu

 

Masné výrobky

Vhodné:

Kuřecí, krůtí, králičí, telecí, ryby, kozí méně často, vepřová kýta, kotleta, hovězí zadní, Robi, Klaso, Cmakoun, sojové maso

 

Občas:

zvěřina, skopové, koňské, vnitřnosti - mají sice malou enrgetickou hodnotu, ale vy±±í obsah cholesterolu, dietní drůbeží párek - 50g, drůbeží, krůtí ±unka nebo dietní salám - 50g

Optimální porce masa - 90 - 100g syrový stav při 6150 kJ, může být i méně při dostatečném množství jiných kvalitních bílkovin za den.

 

Nevhodné:

Bůček, vepřová krkovice, vepřový bok s kostí, vepřové prorostlé, trvanlivé salámy, tučná sekaná, pa±tiky, hovězí přední, sleď, makrela, uzené maso, ±pekáčky, klobásy, tlačenka a jiné zabijačkové výrobky, masné konzervy

 

Mlýnské a pekárenské výrobky:

1 porce 50g / 6150 kJ/

 

Vhodné:

Celozrnné pečivo, star±í tmav±í pečivo bez vět±ích zrn, extrudované pečivo občas, pohanka, jáhlí, kukuřiční mouka, amarantová mouka - občas

 

Nevhodné:

sladké pečivo, bábovka, buchty, croissant s čokoládou, Wafle, makovec, vánočka, ±áteček, závin listový s jablky, mazanec, koblihy, plněné koláče, loupáky

 

Tuky:

Optimální porce volného tuku - 10g - 1 lžíce men±í polévková rostlinného oleje, nebo rostlinného másla.

 Nezapomínejte na skrytý tuk - sladkosti, oplatky, plněné su±enky a tuk vázán v potravinách zejména živoči±ního původu - tučná masa, tučné mléčné výrobky, smetana, ±lehačka - proto je nutná preference nízkotučných mléčných výrobků a libových druhů mas.

 

Vhodné tuky:

Rostlinné másla - Flóra, Rama, Perla, pomazánkové máslo, olivový, slunečnicový olej, olej z obilních klíčků, olej řepkový.

Je±tě jednou zdůrazňuji nutnost nepřesahovat optimální porce.

 

Nevhodné:

Rivoči±né máslo, ±kvarky, máslo se smetanovým zákysem, přepálený olej

 

Ostatní:

Protože vět±ina obézních má zvý±enou hladinu nejen celkového ale i LDL cholesterolu a snížení HDL cholesterolu doporučuje se omezit příjem vajec - hlavně žloutků na max. 2 ks/ týden. / pozor nutno počítat použití vajec do úpravy /.

 

Vhodné koření:

Nedráždivé - bazalka, majoránka, saturejka, oregáno, tymián, badyán, rozmarýn.

V men±ím množství je možno použít - mletý kmín, patrželka, pažitka - nadrobno posekaná, provensálské koření, máta, sladká paprika, vegeta, kari

 

Nevhodné koření:

Sojovka, worchester, maggi, mexické koření, chilli, pálivá paprika, masox

 

Po adjustaci

- doplnění balónku ve smyslu při±krcení nebo uvolnění bandáže.

 

-       znovu vyzkou±et nová omezení, které sebou nese zúžení spojovacího kanálu mezi oběma oddíly žaludku,

-       začít s menším příjmem tekutin a  potravy než v předchozím období

 

-       znovu se vrátit k počáteční mixované stravě

 

-       nedoporučuje se užívání velkých kapslí - nutná domluva s lékařem, projímadel na bázi obilných či jiných zrn a látek zvětšujících svůj objem.

 

-       Při potížích - pocit na zvracení, či jiných trávicích potížích je nutno se poradit s lékařem nebo nutričním terapeutem.

C Banding klub ČR