DIETA PO GASTRICKÉM BYPASU

Článek tématu Nízkokalorické recepty: DIETA PO GASTRICKÉM BYPASU

Ingredience:
Postup přípravy:
Kapacita „nového“ žaludku (cca 60 ml) je méně než 1/10 původního obsahu a pro hojení nového spojení mezi žaludkem a tenkým střevem i pro další nekomplikovaný pooperační průběh je nutná úprava množství, složení a zpočátku i konzistence stravy. Dieta po bypasu žaludku je mimořádně důležitá. Doživotně dodržujte sedm základních pravidel:.
1. Jelikož bypasová operace vede ke sníženému vstřebávání, musíte od operace až do konce svého života denně užívat multivitamínové a minerální preparáty. Zpočátku tekuté, později možno v tabletách. Důležité jsou zejména vápník (Kalcium citrát 500 mg dvakrát denně), železo (Fe), zinek (Zn), vitamíny B1 (thiamin), B12 a kyselina listová.
2. Jezte pomalu v malých porcích, konzistence jídla je minimálně 2 týdny po operaci tekutá. Při jídle se soustřeďte na každé sousto, dokonale žvýkejte. Trvale se vyhýbejte rýži, chlebu a pečivu, syrové zelenině a jídlům s hojným obsahem vlákniny, ale i masu, které se nedá dobře rozžvýkat (kuřecí, hovězí steak, vepřové), protože vám chybí žaludek, jenž by potravinu mechanicky zpracoval. Nepožívejte dráždivá jídla a perlivé nápoje, které způsobují nadýmání plyny.
3. Bílkoviny (proteiny) musí být nejdůležitější složkou vaši stravy. Pomáhají hojení ran, regeneraci svalů, zamezují vypadávání vlasů. Celkový denní příjem bílkovin by měl být 60 -70 gramů denně. Každé jídlo by mělo obsahovat i bílkoviny. Pokud je denní příjem bílkovin nižší, musí být součástí denního doplňování i proteinový přípravek.
4. Vaše strava má mít omezený, snížený obsah tuků (lipidů). Nízkotučná „low fat“ dieta je po bypasu žaludku lépe tolerovaná jako tzv. „fast food“, tučná rychlá občerstvení, smažené pokrmy a pamlsky. V libovém masu, rybách a nízkotučných mléčných výrobcích je dostatek tuků.
5. Slazené pokrmy a nápoje nejsou vhodné. Do střeva se dostávají bez zředění žaludeční a duodenální šťávou se žlučí, proto můžou po gastrickém bypasu vést k potížím, jenž se označují jako „Dumping syndrom“. Potrava s vysokou koncentrací cukru, nebo tuků vede k nasávání tekutin do střeva, aby se zředila. To vede ke křečím, pocitu na zvracení a průjmu, současně přicházejí návaly zrudnutí a nevolnost. Potraviny s přísadou glukózy, maltózy, fruktózy, dextrózy, sorbitolu, a manitolu, melasy, sirupu či medu můžou vést k popsaným potížím, naopak umělá sladidla jsou dobře tolerována a pomáhají v hubnutí, jelikož obsahují málo energie.
6. Pitný režim po operaci zmenšující žaludek vyžaduje příjem až 8 sklenic tekutin denně (2 litry), aby nedocházelo k dehydrataci. Pauzy mezi pitím a jídlem (a naopak) musí být nejméně 30 minut. Pití v kratším intervalu po jídle může způsobit přeplnění žaludku a zvracení anebo naopak příliš rychlé spláchnutí stravy do střeva může způsobit Dumping syndromem.
7. Sledujte a zapisujte si denní dávky jídla a svůj energetický příjem a udržujte kontakt s nutričním terapeutem.

Autor

Mgr. Alena Mottlová, 3.4.2007

Všechny články tématu Nízkokalorické recepty - Okénko dietologa

© Banding klub ČR, 2005 - 2006
Banding klub
česky deutsch - magenband english - gastric banding