ČTYŘI FÁZE DIETY PO GASTRICKÉM BYPASE

Článek tématu Bariatrická chirurgie: ČTYŘI FÁZE DIETY PO GASTRICKÉM BYPASE

   

I.

V první den po operaci (zpravidla po RTG kontrastním vyšetření pasáže) se podává nejdříve čistá tekutina po doušcích (voda, neslazený čaj, polévkový vývar – bujon). Podle tolerance pití následuje v dalších dnech druhá fáze.

 

II.

V dalších dnech dostanete v nemocnici tekutou lehkou stravu, dále v konzistenci jogurtu a kašovitou dietu v konzistenci řídké bramborové kaše. Porce jídla jsou malé, 4 – 6 x denně. Tato fáze trvá 2 (až 3) týdny. Jídlo se mixuje a ředí netučným mlékem, vývarem, šťávou. Vhodné potraviny jsou:

-          Bílkoviny: mixovaná ryba, drůbež, vepřové, vajíčka, nízkotučný čerstvý sýr cottage cheese

-          Netučné mléko, jogurty neslazené, netučné

-          Jablečná šťáva, mixovaný banán, brambory, ovoce a zelenina, bez semínek

-          Puding bez cukru a tuku, želatina.

Nevhodné!!!: žvýkačky, bonbóny, chléb a křupavé celozrnné pečivo, kakao, čokoláda, arašídové pomazánky apod.

 

III.

Polotuhá a mletá strava se zavádí 2 (až 4) týdny po operaci. K posouzení tuhosti potraviny platí jednoduché srovnání – jestli jí lze rozmačkat vidličkou. Měli by stačit čtyři jídla denně v malých porcích po 120 – 150 g. Jíst a pít musíte pomalu, každé sousto dobře rozžvýkat. Vhodná jídla jsou:

-          libové, měkké a šťavnaté maso rybí, drůbeží, vepřové, nízkotučný čerstvý sýr, nízkotučný tavený sýr, jogurt, neslazené konzervové ovoce a zelenina, čerstvé měkké ovoce, cereálie vařené v mléku, puding a želatina bez tuku a cukru.

 

IV.

Měsíc (až 6 týdnů) po operaci můžete začít zkoušet postupně pevnou stravu. Někomu zpočátku někomu trvale může dělat problém maso, tvrdší lepivá rýže nebo chleba, rohlík, či jiné pečivo, které se může po zvlhnutí zformovat do gumovité hmoty. Stravování by se mělo natrvalo stabilizovat na třech denních jídlech v pravidelném času.

Vysokoproteinová a nízkotučná jídla vhodná po gastrickém bypasu jsou ryby (když v konzervách, tak ne v oleji, ale ve vodní šťávě), netučné libové hovězí i vepřové maso. Úprava masa by měla být zejména vaření, pečení, nebo grilování.

Fazole, soja a luštěniny, vajíčka a vaječný bílek, netučné, nízkotučné a polotučné mléko (1% tuku) a mléčné výrobky, sojový sýr tofu, neslazené a nízkotučné jogurty.  Mezi vhodná jídla patří i ovoce a zelenina (konzervovaná, neslazená nebo čerstvá, mražená i vařená), chleba a pečivo, nízkotučné crackery, tortilla, vařené a sušené obiloviny

Autor

MUDr. Michal Čierny, CSc., 3.4.2007

Všechny články tématu Bariatrická chirurgie - chirurgie obezity

© Banding klub ČR, 2005 - 2006
Banding klub
česky deutsch - magenband english - gastric banding