Bílkoviny ke snídani pro diabetiky 2.typu

Článek tématu Bariatrická chirurgie: Bílkoviny ke snídani pro diabetiky 2.typu

Jedinci s diabetem 2. typu (DM2T) mají potíže udržet si fyziologickou hladinu glukózy - cukru v krvi - zvláště po jídle. Vědci z University v Missouri zjistili, že diabetici 2. typu by měli snídat více bílkovin, aby snížily vzestupy glukózy, který se dostavuje po obědě.

"Lidé často předpokládají, že po různých jídlech bude stejná odezva, že vzestup hladiny glukózy nezávisí od typu jídla. To ale není pravda" řekla prof. Jill Kanaley-ová, přednostka oddělení nutrice a fyziologie cvičení na Univerzitě v Missouri. "Je prokázáno, že reakce organizmu po jídle je odlišná nejenom podle typu a množství jídla, ale i podle doby kdy se jí. Pokud lidé vynechají snídani, odezva ve smyslu prudkého vzestupu jejich glukózy po obědě bude vysoká a naopak, ti kteří snídají mívají po obědě vhodnější glukózovou odezvu".

Kanaley-ová a její kolegové nyní sledovali, jak ovlivní typ snídaně glukózovou reakci u pacientů s DM2T. Měřili jim glukózu, inzulín a několik střevních hormonů, inkretinů, které pomáhají regulovat inzulínovou odpověď po jídle. Účastníci jedli ke snídani buďto proteinovou stravu nebo dietu s vysokým obsahem sacharidů – uhlohydrátů. Oběd se pak skládal u obou skupin ze standardního množství bílkovin a sacharidů. Ukázalo se, že bílkovinové snídaně vedly k nižšímu vzestupu glukózy po obědě. Ve skupině snídající bílkoviny byly hladiny inzulínu po poledním jídle mírně vyšší a organizmus tak dokázal lépe regulovat hladinu cukru v krvi, řekla Kanaleyová.

"První jídlo dne je rozhodující pro udržení kontroly glykémie po pozdějších jídlech, opravdu připraví lidi na zbytek dne," řekla Kanaley-ová. Konzumace snídaní podnítí buňky ke zvýšení koncentrace inzulínu po dalším jídle. Pomáhá to zlepšit regulaci hladiny glukózy. Je důležité, aby si  diabetici 2.typu uvědomili, že různé potraviny mají různý vliv na jejich glukózu v krvi. Spouštěcí potravina dne, tj. snídaně může svým složením ovlivnit to, kolik budou mít fyzické aktivity během dne i to jak dlouho vydrží bez dalšího jídla.

I když se ukazuje, že pro pacienty s vysokou hladinou cukru by bylo užitečné jíst více bílkovin a že bílkovinová snídaně může přispívat k lepší kompenzaci DM2T, nejedná se o extrémní množství. Plně stačí těžit z výhod bílkovinových snídaní. "Doporučujeme konzumovat 25-30 g bílkovin na snídani, která je v rozmezí doporučení FDA," řekla Kanaley-ová.

Cit:Young-Min Park, Timothy D Heden, Ying Liu, Lauryn M Nyhoff, John P Thyfault, Heather J Leidy, Jill A Kanaley.  “A High-Protein Breakfast Induces Greater Insulin and Glucose-Dependent Insulinotropic Peptide Responses to a Subsequent Lunch Meal in Individuals with Type 2 Diabetes.”  J. Nutr. March 2015 145: 452-458.

Literatura

Journal of Nutrition, březen 2015

Autor

MUDr. Michal Čierny, CSc., 11.7.2015

Všechny články tématu Bariatrická chirurgie - chirurgie obezity

© Banding klub ČR, 2005 - 2006
Banding klub
česky deutsch - magenband english - gastric banding