Před operaci
„rozumná“ alespoň 5% redukce hmotnosti před operací je žádoucí, v rámci tzv. kolečka Vám bude u nutričního terapeuta sestaven individuální stravovací režim k redukci hmotnosti. Někdy Vám lékař doporučí 3 týdny před operací úpravu stravovacího režimu ve smyslu většího omezení příloh a přidání bílkovinných potravin ( 50% bílkovin, 30% sacharidů, 20% tuku ), proto je vhodné přijít na edukaci o stravování ještě před operací
naučit se ještě před operací jídlo pomalu a dobře kousat, nehltat, nejíst rychle!!!
naučit se nepít hned po jídle, nejpozději se napít 15 min. před a nejdříve 15 min. po
jídle. Vše je však velmi individuální.
Po operaci
těsně po operaci je výživa zajištěna infuzemi, následně budete přecházet na stravu ústy, která bude nejdříve tekutá s možným „popíjením“ tzv. perorálních nutričních doplňku ke stravě, následně bude kašovitá ( od 7 dne – 3 týdnů ) a přibližně do 5 týdnů by měla být tolerována pevná strava v kratších časových intervalech ( cca 2 hodiny ). V delší době od operace ( 2 měsíce a děle ) již většinou je tolerance všech pevných potravin individuální, je důležité jíst pestře, pravidelně a v přiměřeném množství. Velikost porce většinou určí Váš bariatrický chirurg. Důležité je nepřejídat se, nehladovět, jíst pravidelně v menších porcích, je možno jíst 6 – 7x denně. Jíst pomalu a sousto dobře rozkousat. Nejíst jídlo příliš studené ani horké. Do stravy dodat více bílkovin na úkor sacharidů a tuků ( první sníst např. maso u oběda ...). Strava by měla obsahovat dostatek vitaminů a minerálních látek – pestrost je velmi důležitá zejména ve výběru zeleniny a ovoce, abychom zabezpečili přísun co největšího spektra vitaminů a minerálních látek a dostatek vlákniny. Omezit příjem tekutin při jídle, celkový příjem tekutin se ale neomezuje!!! Omezit cukr a sladké potraviny. Je nutné zařadit přiměřenou fyzickou aktivitu. Podle klinického stavu, laboratoře, rychlosti hmotnostního úbytku atd. je vhodné sledovat hladinu Fe, Ca, + metabolismus vit. D, Mg, Zn, vit. B12, foláty, aby se předešlo jejich deficitům a podle potřeby po konzultaci s lékařem nebo nutričním terapeutem zvolit jejich vhodnou suplementaci a příp. nutriční podporu.
maso – netučné, libové (v prvních týdnech lepší mleté), kuře, králík, treska, filé, tuňák, kapr, pstruh, sardinky ve vlastní šťávě, štika, sumec, losos, krůtí maso, vepřová kýta, kotleta, hovězí zadní, holoubě, vrabec, telecí maso, jehněčí...
rostlinné výrobky Robi, Klaso, Steikan, výrobky ze sóji
uzeniny max. 1 – 2x za týden např. šunka od kosti, s vyšším podílem masa.
kysané mléčné výrobky spíše bílé ( je možnost dát do toho ovoce, zeleninu ), s obsahem tuku od 3 do 5% - jogurty, kefíry, acidofilní mléka, probiotické, jogurtové nápoje apod.
sýry do 45% t.v.s. tvrdé, tvarohové, čerstvé sýry, tvaroh středně tučný a z něho různé pomazánky, nebo na těstoviny, nebo k přípravě pokrmů ( koktejly, občas buchty, táč...)
vejce – vařená, v pokrmech (ne smažená), Šmakoun
tuky – oleje, máslo, margarín – množství dle snášenlivosti
pečivo – bílé, tmavé, sladké, bez zrníček, máku, bez kousků soli na povrchu pečiva
zelenina – jen nenadýmavá, dle individuální snášenlivosti
mírně bylinky – petrželka, bazalka, pažitka, tymián, libeček, majoránka, hřebíček – najemno nakrájet, ostatní nedráždivé koření např. skořice, vanilka, muškátový oříšek, sladká paprika....
ovoce – nenadýmavé, dobře vyzrálé – banán, jablko, broskev, meruňky, nektarinky, ostatní dle individuální snášenlivosti
nápoje – neslazené, neperlivé nápoje, neperlivé minerální vody, různé druhy čajů, dle individuální snášenlivosti různé druhy ředěných ovocných nebo zeleninových šťáv a jejich kombinací
Potraviny vhodné méně často
játra, vepřová plec, slepice, hovězí roštěnka, hovězí krk, hovězí plec...
tavené sýry
mléko v přípravě pokrmů dle individuální snášenlivosti
bujón, vegeta
smažené – maso, vejce, zelenina…
uzeniny, uzené maso
plísňové a zrající sýry, pikantní příchutě
luštěniny
nadýmavé druhy zeleniny
cibule, česnek, křen, kopr ( v delší době od operace dle individuální snášenlivosti )
nadýmavé ovoce, s pecičkami, tvrdými slupkami, velmi kyselé ovoce – ananas, kivi, jahody, hrozny rybíz, citrusy
čerstvé kynuté pečivo, sladké smažené pečivo
sladké potraviny
příliš slané potraviny – chipsy....
hořčice, kečup, mák, semínka
droždí (vhodné jen do polévky nebo pomazánky)
sůl, pepř, chilli, kari, worchestr, maggi, sojová omáčka, pálivá paprika, ocet dle individuální snášenlivosti
perlivé a slazené nápoje, alkohol, káva, silný čaj, 100% džusy, mléko dle individuální snášenlivosti
vaření, dušení, pečení (zapékání)
nepřipravovat pokrmy na cibulovém základu
zahušťovat moukou opaženou na sucho nebo bešamelem
zeleninu je vhodné nakrájet na drobno nebo nastrouhat
příprava pokrmů na sucho bez tuku, do hotových pokrmů je přidat malé množství másla pro zvýšení energetické hodnoty
potraviny do měkka upravené bez nestravitelných zbytků, tvrdých částí, kůrek…
zálivky na saláty je možno namísto octa použít i citrón nebo lunetku, zálivku nedopíjet