Plněné tykvičky - Balkán

Článek tématu Nízkokalorické recepty: Plněné tykvičky - Balkán

Ingredience:
8 mladých tykviček (nejlépe rovnější
cca 20 cm dlouhé
tyto nemívají ještě semena a jsou křehké
v ČR lze použít i cukety)
1 cibule
500 g mletého hovězího libového masa
2 stroužky česneku
1 vejce
olej
petrželová nať
sůl
mletý pepř
vývar (nebo voda a kostka bujónu)
1 lžíce rajského protlaku (nebo rajčata)
Postup přípravy:
Omyté tykvice seřízneme na užším konci (odkrojek uschováme, později použijeme jako pokličku). Obsah tykvic opatrně vydlabeme (nejlépe mi to jde dlouhou dezertní lžičkou). Pokud střed tykvic neobsahuje tvrdá semena, dužinu nasekáme na drobnější kousky. Cibuli nakrájíme na jemno. Osmažíme ji na oleji a přidáme mleté maso. Masovou směs necháme ochladit a pak ji dochutíme solí, pepřem, jemně nakrájenou petrželovou natí a nadrobno nakrájeným česnekem. Směs spojíme syrovým vajíčkem. Touto směsí pak plníme vydlabané tykvice.
Vršek tykvic uzavíráme uschovaným odkrojkem. Tykvice stavíme na výšku do užšího a vyššího hrnce, pěkně jednu vedle druhé. Zalijeme vývarem do kterého jsme zamíchali protlak (můžeme zalít i vodou, do které dáme nakrájená spařená a oloupaná rajčata, ke kterým přidáme kostku bujónu). Pokud jsme si uschovali nakrájený střed tykviček, přidáme ho do vývaru. Pozvolna dusíme zhruba hodinu. (Omáčku nezahušťuji, je sice na české poměry řídká, ale chutná. Pokud se vám zdá neobvyklá, určitě nic nepokazíte, když ji zahustíte trochou mouky.) Tykvice opatrně vyjmeme a podáváme celé, přelité "omáčkou". Podáváme s celozrnným pečivem nebo zelným salátem.

Autor

Mgr. Alena Mottlová, 12.12.2006

Všechny články tématu Nízkokalorické recepty - Okénko dietologa

© Banding klub ČR, 2005 - 2006
Banding klub
česky deutsch - magenband english - gastric banding